Shiatsu Namikoshi

Shiatsu betekent letterlijk “Shi” vinger “atsu” druk.
Tijdens een shiatsubehandeling kan men gebruik maken van de ballen van de vingers en duimen en de duim- en pinkmuis van de handen. Door een geleidelijke druk uit te oefenen op het lichaamsoppervlak is het de bedoeling de onderliggende spieren los te maken. De spieren worden door deze druk niet overmatig gestimuleerd of vermoeid. Hierdoor neemt het therapeutisch effect toe, omdat het proces van zelfhelend vermogen in gang wordt gezet. Ook worden de meest manuele technieken bepaald voor velerlei delen van het lichaam.

In de oosterse filosofie wordt gebruik gemaakt van energiebanen, meridianen, die onderling met elkaar verbonden zijn;

Effecten van shiatsu:

  • Vitaliseert de huid, bevorderd zachtheid en elasticiteit om tekenen van veroudering te verminderen.
  • Maakt de spieren soepel voor een betere tonus, waardoor de gewrichten in de juiste positie komen.
  • Stimuleert de bloed- en lymfecirculatie, waardoor het leveren van voedingsstoffen en het verwijderen van afvalstoffen aan/uit alle cellen wordt verhoogd.
  • Normaliseert het autonome zenuwstelsel functies.
  • Stimuleert de somato-viscerale reflexen om de orgaanfuncties te normaliseren.
  • Normaliseert de hormonale afscheidingen.
  • Corrigeert de wervelkolom en bevordert een juiste houding en skelet positie.
  • Bevordert een gezonde spijsvertering voor een goede absorptie van voedingsstoffen en reguliere eliminatie.
  • Versterkt het immuunsysteem.
  • Vermindert stress en bevordert een betere harmonisatie van lichaam en geest.

In het Oosten is het al lang bekend dat: “Een goede therapeut ziekten behandelt voordat deze zich voordoen”. Dit betekent dat preventie een belangrijke rol speelt.

Ziekte en letsel worden vaak voorafgegaan door een verminderde fysiek en mentaal functioneren als gevolg van een ophoping van dagelijkse vermoeidheid die zich manifesteren als symptomen zoals hoofdpijn, apathie, dufheid of stijfheid in nek-schouders en rugspieren. Het lichaam verliest langzaam zijn vermogen om het evenwicht te behouden waarbij verdere complicaties ontstaan.

Regelmatig Shiatsu behandelingen ontvangen, onderhoudt en herstelt de juiste balans, hetgeen wordt gemeten in termen van vitaliteit, in plaats van alleen maar de afwezigheid van ziekte. Shiatsu is het meest effectief als hij deel uitmaakt van een gezonde levensstijl dat een gebalanceerd dieet, genoeg slaap, regelmatig beweging, werken aan zinvolle doelen en tijd nemen om te lachen en plezier hebben in het leven omvat.